Talen


In Suriname worden ongeveer 20 talen gesproken.
De cijfers hieronder komen uit een onderzoek uit 2004 en geven de talen, gesproken in huishoudens, weer. Opvallend is hierbij de tweetaligheid; in 80% van de huishoudens wordt een tweede taal gesproken.

Taal

Huishoudens

Nederlands

70%

Surinaams (Sranan Tongo)

46%

Sarnami Hindoestani

22%

Javaans

11%

Marrontalen (Saramaccaans & Aukaans)

-

Chinees(Mandarijn & Kantonees)

-



















Onze minderheidstaal is het Sranan Tongo, een Creoolse taal. Het Sranan is in korte tijd gevormd door de slaven die naar Suriname werden gebracht. De oude benaming is het Negerengels en hieraan kan men zien dat de  taal is ontstaan in de tijd dat Suriname een Engelse kolonie was(1650-1667). Omdat de verschillende groepen met verschillende talen(zowel Afrikaanse als Europese) gedwongen waren met elkaar te communiceren ontstond het Sranan als sterk vereenvoudigde taal. De woorden zijn grotendeels aan het Engels ontleend en later kwamen er aan het Nederlands ontleende woorden bij. De taal behoudt een Engelse kern, echter: klanken, woordvorming en zinsbouw vinden de wortels in de Afrikaanse talen.
Het Sranan was de lingua franca voor onderlinge contacten in het dagelijks leven en de kolonisten beschouwden het Negerengels als een minderwaardige taal. De meeste kolonisten gebruikten het echter vaak zelf in de omgang met slaven.
In 1876 werd het Nederlands de verplichte taal in het onderwijs. Dit bewees aan de ene kant de minachting voor het Sranan, aan de andere kant was het Nederlands een toegang tot de westerse beschaving.

Om een indruk te krijgen van het Sranan, kunt u onder de Surinaamse vlag klikken. U hoort een fragment in het Sranan, Nederlands ondertiteld

Maak jouw eigen website met JouwWeb